28 augustus 00:00 - 08 september 00:00

Na de vierde plek op het EK in 2017 en de tiende plaats bij het WK 2018 is het nu aan de Orange Lions om begin september bij het Europees Kampioenschap in Polen in 2019 een plek bij de eerste vier te bemachtigen en daarmee kwalificatie voor Tokyo af te dwingen. Maar bondscoach Cees van Rootselaar heeft al strijdvaardig aangekondigd voor niets minder dan een medaille te gaan.

Nederland is bij het EK in Polen ingedeeld in poule B met Spanje, Israël, Frankrijk, Rusland en Turkije. "Dat zijn allemaal landen waar we van kunnen winnen", zegt Van Rootselaar. "Het wordt de derde keer op rij dat we tegen Spanje spelen op een EK of WK en de vorige twee keer hebben we gewonnen, wat niet wil zeggen dat we dat nu weer zomaar even gaan doen. Turkije is de regerend Europees kampioen, altijd een pittige ploeg. Israël zit altijd rond de achtste plek en Rusland is nieuw op het A-niveau. Ik denk dat we goede kansen hebben op plaatsing voor Tokyo, maar de doelstelling is een medaille. Voor minder doen we het niet."

Meteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.