#10 Xena Wimmenhoeve

Ik was in de zomer van 2012 in Italië op vakantie toen ik een enorm gezwel in mijn linker bovenbeen ontdekte. Terug in Nederland werd duidelijk dat ik botkanker had met uitzaaiingen naar mijn longen. Na een lang traject van chemokuren en operaties moest ik opnieuw leren lopen en fietsen.

Toen ik eenmaal weer kon lopen, heb ik nog even geprobeerd om weer te gaan handballen – de sport die ik voor mijn ziekte altijd had gedaan. Al snel bleek dat niet meer te gaan. Ik ben toen uitgenodigd voor een paralympische talentendag om te kijken welke sport bij mij zou passen.
Eigenlijk wilde ik helemaal geen sport doen waarbij je in een rolstoel moet zitten. Voor mijn gevoel leek ik dan beperkt, terwijl niemand dat natuurlijk perse is. Uiteindelijk heb ik mij toch laten overhalen om rolstoelbasketbal een keer te proberen en ik moet eerlijk zeggen: ik was meteen verkocht. Ik mocht een keer met het Nederlandse damesteam mee trainen. Dit vond ik super spannend maar ook mega gaaf!

4 maanden nadat ik ben begonnen met rolstoelbasketbal werd ik geselecteerd voor het EK in Tenerife. Na de titels Europees kampioen en Wereld kampioen is een van mijn dromen om op de Paralympsiche spelen te staan. Sinds september 2017 train ik fulltime op Papendal, zo kan ik het beste uit mijzelf halen en trainen totdat deze droom werkelijkheid wordt.

Naast mijn topsportcarrière doe ik ook een studie. Ik combineer Marketing & Communicatie met basketbal. Dit doe ik op de Young Talent Academy in Nijmegen. Een fijne school als het gaat om de combinatie topsport en onderwijs. Ik kan op afstand werken en zelf mijn uren in plannen zodat dit het beste past bij mijn trainingsschema. Een mooie uitdaging om op alle vlakken het beste uit mijzelf te halen.

Artikelen door Xena

Meteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.