#4 Sylvana van Hees

Ik heb van kleins af aan altijd gesport. Ik ben begonnen met zwemmen en paardrijden. Maar na een aantal jaar werd het duidelijk dat ik een zwakke schouder had doordat ik alles vanaf mijn tweede met één arm deed. Hierdoor kon ik ook niet meer zwemmen. Ik moest op zoek naar een andere sport.

Ik heb een tijdje aan zitvolleybal, rolstoelhockey, rolstoeltennis en handbiken gedaan. Maar het waren niet de sporten waar ik mijn ei in kwijt kon. Ik vond basketbal altijd al leuk, maar dacht dat je twee handen nodig had om het echt goed te kunnen doen. Toen ik toch een keer meedeed aan een clinic werd mij meteen verteld dat ik er talent voor had. Ik werd uitgenodigd om te komen trainen bij een club in Middelburg.

Ik had er steeds meer plezier in en wilde iedereen laten zien dat het mogelijk is om in een rolstoel met één hand te basketballen. In 2012 mocht ik voor het eerst mee naar een jeugd EK, maar ik woog erg zwaar. Ik woog destijds 120 kilogram. Ik ben toen in één jaar 23 kilogram afgevallen. Het was voor mij nog niet genoeg. Een kennis wees mij op een maagverkleining. Na veel gesprekken te hebben gevoerd, besloot ik het te doen. Een jaar later woog ik nog maar vijftig kilo, wat betekende dat ik in totaal 70 kilogram was kwijtgeraakt.

In 2015 mocht ik meedoen aan het Europese Kampioenschap onder 25 jaar, waar we ook kampioen zijn geworden. Vanaf 2017 ben ik mijn eerste interlands voor de nationale selectie gaan spelen. Ik wil anderen laten inzien dat niets onmogelijk is.

Artikelen door Sylvana

Meteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.