Nieuws
24 januari 2020

Ruim 30 bedrijven hebben zich aangemeld voor de zitloze werkdag op 28 januari 2020 om hun werknemers bewust te maken van de negatieve gevolgen van zitten.Want werkend Nederland zit gemiddeld 7,5 uur per dag op z’n kont. Dat is het meest van heel Europe en dat is niet OK. Want een uur op je kont is 5 minuten eerder dood!Genoeg reden om bewustzijn te creëren over dit onderwerp onder veelzitters. Wie ook veelzitters zijn, zijn Paralympische sporters. Toch zijn zij vitaal, al mist de één een been en heeft de ander een dwarslaesie. Daarom heeft het Nederlands rolstoelbasketbalteam de rol op zich gepakt als kartrekker van dit traject. De zitloze werkdag is een initiatief van SKO, Nederlandse Basketballbond en stichting BEN.

Warming up op Papendal live te volgen

Twee rolstoelbasketballers starten de dag op met een landelijke warming up. De warming up is op kantoor via livestream te volgen om 9:20 uur. De fysieke uitvoering vindt plaats op Papendal. Waar kantoorpersoneel van NOC*NSF fysiek plaats neemt in een opstelling met kantoormeubelen, om in de sporthal met rolstoelbasketbal internationals Amy Kaijen en Gijs Even als instructeurs, een ware 'Nederland in beweging' vanuit kantoorsituatie te creëren.

25% van de werktijd staand doorbrengen

De rolstoelbasketballers stimuleren kantoorpersoneel van de deelnemende bedrijven om 25% van de dag staand door te brengen. Zo is staand vergaderen een goed voorbeeld, maar ook lopend bellen in plaats van achterover leunen. Om dit in beeld te brengen plaatsen werknemers beelden op social media onder de hashtag #staoptegenzitten. Onder de meest creatieve en efficiëntste inzendingen zullen prijzen worden verdeeld. Zo maken de kantoren kans op een zit-sta bureau, bureaustoel of tenue van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Om inspiratie op te doen zal er na de warming up iedere 90 minuten een instructiefilmpje verschijnen van een van onze sporters. Die geeft de zittende medewerker een voorbeeld van een oefening om het zittend werken te doorbreken.

Meteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.