Nieuws
02 juli 2019

Internationals gaan werknemers adviseren en inspireren

De Nederlandse rolstoelbasketbalteams gaan kantoormedewerkers adviseren over zitten. De spelers en speelsters van Oranje zullen bij bedrijven de effecten van (te) veel zitten bespreken, oefeningen tonen en werknemers overtuigen dat ze meer moeten bewegen op een dag.

“Deze topsporters weten als geen ander hoe belangrijk het is om in beweging te blijven”, aldus Toine Klerks van de Stichting Basketball Experience Nederland (BEN). “Die kennis willen ze graag overdragen aan werkend Nederland. Ze worden ambassadeurs van goed zitten.” Vanaf deze week zijn de internationals te boeken via de website www.sitness.nl. Werkgevers die de rolstoelbasketballers uitnodigen voor een clinic, steunen daarmee hun weg naar de Paralympische Spelen van Tokyo.

Sitness

SKO, een projectinrichter uit Oldenzaal, maakt Sitness mogelijk. Het bedrijf adviseert en realiseert duurzame werkomgevingen waarbij de mens, omgeving, duurzaamheid en plezier in het werk centraal staat. “Wij zijn bijzonder trots dat onze naam de komende twee jaar aan het Nederlands rolstoelbasketbalteam verbonden is. Wij willen het hoogste bereiken met onze 'Get Fitter by SKO' filosofie en dat willen deze topsporters ook”, aldus Robbert Nijhuis – Commercieel directeur SKO. Op 4 juli zal de ondertekening plaats vinden van het sponsorschap tussen de Nederlandse Basketballbond en SKO. Dit gebeurt tijdens het EK rolstoelbasketbal in het Topsportcentrum Rotterdam.

Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma:

“Een volwassene zit doordeweeks gemiddeld bijna 10 uur per dag. Daarmee zijn wij Europees kampioen zitten en dat is niet goed. Een van de manieren om dat te veranderen is door het beweegvriendelijk maken van het kantoor en werkplek. Het vervangen van 30 minuten zitten door 30 minuten lopen heeft al een gunstig effect. Zelfs staan in plaats van zitten gaat samen met een betere cardio-metabole gezondheid en een kleiner risico op diabetes, blijkt uit onderzoek. Want je verandert het niet door ’s avonds een uurtje bewegen. Het moet op kantoor gebeuren. In een moderne arbeidsovereenkomst zou eigenlijk moeten staan dat een medewerker nooit langer dan 2 uur achter elkaar zou moeten zitten.”

Meteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.