Blog
01 januari 2020

Positieve Gezondheid

Dat willen we allemaal wel, maar wat is het nou precies en wat kan ik daar zelf aan doen. Positieve Gezondheid gaat over een betekenisvol leven leiden. Van Emmen tot aan Maastricht. Van Zaanstad tot aan Zaltbommel. Gemeentes, huisartsen, ziekenhuizen en grote zorginstellingen zijn met Positieve Gezondheid bezig en baseren hun beleid hierop.

Spinnenweb

Positieve Gezondheid is dus een nieuw gezondheidsconcept wat steeds meer in Nederland gebruikt wordt. Gezondheid is namelijk meer dan de afwezigheid van ziekte. Onze gezondheid wordt bepaald door 6 gebieden die hieronder in een spinnenweb goed zijn weergegeven.

Je bent niet de ziekte

Positieve Gezondheid gaat over hoe je veerkrachtig en betekenisvol kunt leven. Het begrip gezondheid gaat dus over veel meer dan alleen maar je lichamelijk functioneren. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar vaak wel op. Alle aandacht gaat vaak uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Kunnen fixen. Bij dit nieuwe gezondheidsconcept Positieve Gezondheid ligt het accent niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Dit klinkt zweverig maar is het niet.

(Bijna) niemand is gezond

In 2012 heeft arts Machteld Huber dit nieuwe gezondheidsconcept geïntroduceerd. De reden hiervoor was dat de oude definitie over gezondheid niet meer van deze tijd was. Want eigenlijk is bijna niemand gezond volgens de gezondheidsdefinitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 1948.

De 80% zieken

Deze definitie luidt namelijk: Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte. Maar wie heeft dat nou? Als je diabetes type 2 hebt dan ben je dus ziek, als je arthrose hebt in je gewrichten dan ben je dus ziek, ben je doof of heb je 1 been dan ben je dus ziek. Kortom, meer dan 80 % van de Nederlanders zou dan ziek zijn. En dat is raar. Ik ken mensen die diabetes hebben of 1 been en die voelen zich juist heel gezond. Sommigen spelen zelfs topbasketbal!

Hoe ga jij om met veranderende omstandigheden?

Op https://mijnpositievegezondheid.nl/ kun je zelf een vragenlijst invullen en zo kijken waar jou wensen ten aanzien van gezondheid liggen. Zoals gezegd het gaat namelijk om het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan. Zo nu wordt het leuk.

Afbeelding met tekst, kaart Automatisch gegenereerde beschrijving

Drs. Wessel Breeuwsma

Fysio- Manueel Therapeut, BewegingswetenschapperMeteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.