Mustafa Korkmaz

Mustafa Korkmaz

Ik zou willen laten zien dat rolstoelbasketbal geen zielige gehandicaptensport is, maar echte topsport. Waar veel kracht en training voor nodig is.

Ga naar profiel

Blog
12 maart 2020

Achter de Leeuw met Mustafa Korkmaz

Zoals gewoonlijk beginnen wij bij het bekende, wat betekent de Orange Lions voor jou?

Het herenteam is een plek waar ik van niets tot iets ben gekomen. Vanaf 2007 begon mijn herenteam droom. Kwam binnen als een kleine sporter bij het CTO met een droom om de beste speler te worden. In de jaren hele goede stappen gemaakt mede dankzij de goede begeleiding. Met de beste staf, topcoaches, fysio, randvoorwaarden zijn fantastisch.

Wat is jouw rol in het team?

Toen ze mij vroegen om teamcaptain te worden is er voor mij niet zoveel veranderd. Ik hou van het spel opzetten, mensen sturen. Leren van elkaar, jonge en oude spelers leren van elkaar. Acceptatie is belangrijk in het team, iedereen brengt iets speciaals.

Met Rahden hebben jullie gezorgd voor een sterke plaatsing in de play-offs in jullie 1e jaar 1. Bundeliga. Daarbij afgelopen weekend ook wedstrijd 1 in de kwartfinales gewonnen, gefeliciteerd! Wat is jouw persoonlijke doel?

Ons doel vanuit Rahden was eerste instantie om te blijven in de league, geef mij een doel wat mij scherper maakt, dus top 5, elke keer als het in bereik was werd het aangescherpt.

Uiteindelijk werd het top 3 (vechten voor plek tegen Hannover).

Ik leef van wedstrijd voor wedstrijd. Het begeleiden van medespelers die het niet gewend zijn om op hoog niveau constant te moeten presteren vind ik gaaf om te doen. Het is belangrijk om ONS spel te spelen.

Heb je momenteel hobby's of werk naast het basketbal?

Na 2015 ben ik weggegaan bij gemeente Arnhem, daar 9 jaar gewerkt bij de gemeente. Wij hebben een tijd de A-status gehad vanuit het NOC*NSF dus kon ik verder kijken. Op een gegeven moment ben je aan het bedenken wat je op de lange termijn wilt doen. Plan B is zeer belangrijk aangezien het basketbal inkomen niet vast is.

Met begeleiding van Toine (stichting BEN), uiteindelijk gestart als ZZP-er voor clinics/presentaties via BEN en MK Xclusive opgericht. Dit is voor carcleaning in Oldenzaal. Het loopt wel, echter op een laag pitje. Ik had potentiële dealers/autobedrijven in mijn ondernemersplan meegenomen die uiteindelijk geen klant werden door eigen investeringen.

Graag willen wij Mustafa helpen met zijn bereik!

Bent u of kent u iemand voor MK Xclusive? , hierbij een -- link -- naar zijn bedrijfspagina, hij is gevestigd in Oldenzaal!

Je geeft ook regelmatig presentaties en clinics, wat is de belangrijkste les die jij deelnemers meegeeft?

Het rolstoelbasketbal zelf, het bestaan ervan, wat wij hebben bereikt. Ik merk dat er is iets meer bekendheid is, maar moet meer. Wij moeten aandacht opeisen voor de sport.

Daarnaast geeft ik mijn persoonlijke verhaal mee. Het leven als gehandicapte, dat wij niet minder zijn dan de rest met mijn hoofdboodschap: Kracht van uniek zijn.

Je hebt een prachtig gezin, wil je daar wat over kwijt?

Mijn vrouw steunt mij al vanaf dag 1, zij weet hoeveel basketball voor mij betekent. Dat gaat wel ten koste van aandacht voor mijn gezin. De kleine leert rolstoel rijden en houdt ook van basketball, dus gaat al de goede kant op!

Ik ben vooral trots dat zij altijd achter mij staat. Ze komt regelmatig met mijn zoon kijken, zelfs als ze er niet zijn kijken ze via de livestream en krijg ik een foto van de beste supporters voor de TV!

Mustafa, bedankt voor je tijd en succes voor de play-offs!
(Foto beschikbaar gesteld door Mustafa)

Meteen aan de slag?

Kennismaken met Rolstoelbasketbal of meer weten over 'goed' zitten? Boek een clinic met het team of vraag zitinstructies aan.